Razvoj biznisa

Razvoj biznisa

Ukoliko već posjedujete biznis vjerovatno želite da ga proširite i unaprijedite. Rast podrazumeva širenje tržišta na kome poslujete, zapošljavanje novih kadrova, digitalizaciju, unapređenje poslovnih vještina i znanja, razvoj novih proizvoda/usluga itd. U ovom segmentu pružavmo vam detaljnije informacije u vezi sa navedenim, kao i mogućnost povezivanja sa ostalim vlasnicama biznisa u cilju uspostavljanja poslovnih parterstava i saradnje.

Poslovna partnerstva

Uspostavljanje poslovnih partnerstava je ključno za razvoj biznisa. Povezivanje u biznisu je izuzetno značajno iz nekoliko razloga:

1. Zajedničko znanje

Umrežavanje je odlično za dijeljenje informacija, ideja i znanja, koje pružaju mogućnosti za učenje i rast. U grupi je sve prilično lakše zato što vjerovatno postoji neko koje već bio u situaciji ili mjestu na kome ste vi sada i može vam pružiti dragocjene informacije i resurse za uspjeh. Na taj način možete da izbjegnete pogrešne poteze u biznisu.

2. Kreativne ideje

Mreža može da bude izvor novih perspektiva i kreativnih ideja koje će vam pomoći na vašem poslovnom putu. Članice mreže žele da nauče nove poslovne strategije i podjele svoja iskustva. Nove ideje vam omogućavaju da uspostavite najbolje prakse i primjenite ih u svom poslovnom razvoju.

3. Jačanje poslovnih veza

Umrežavanje je nesebičnost i dijeljenje prilika koje mogu pomoći drugima. Iskoristite svaka otvorena vrata kao priliku da izgradite partnerstva i podijelite ono što radite. 

4. Prihvatanje mogućnosti

Rezultat umrežavanja su velike mogućnosti koje ono pruža. Vaš biznis se može proširiti uz minimalni napor upravo zbog mogućnosti koje se pružaju kroz umrežavanje. Vlasnice biznisa koje povezivanje koriste kao alat imaju veće šanse da uspeju u svojim poslovnim poduhvatima.

5. Rast samopouzdanja

Umrežavanje je u savremenom svijetu ključno sredstvo za poslovni rast. Komunikacijske i društvene vještine stečene kroz umrežavanje utiču na rast samopouzdanja i samopoštovanja. Kroz interakciju sa istomišljenicama, odnosno ostalim ženama u biznisu možete da dostignete neslućene rezultate u poslovanju.

6. Bolji status

Svi smo čuli za izreku “Važno je šta znate, ali je još važnije koga poznajete”, koja upravo i oslikava moć povezivanja. Vaša mreža može uticati na rast vašeg statusa u poslu i otvoriti put za veće mogućnosti. Biti vidljiva i primijećena je prednost umrežavanja koja je neophodna u izgradnji biznisa.

Registrujte se i povežite se sa ženskom biznis zajednicom Crne Gore.

Postanite članica udruženja koja okupljaju vlasnice biznisa i menadžerke

Internacionalizacija poslovanja

Internacionalizacija poslovanja je izuzetno važna za razvoj biznisa. Ukoliko razmišljate o širenju biznisa na inostrana tržišta ili ste spremni da učinite takav korak pružićemo vam informacije o programima i podršci koju pružaju institucije, udruženja i inicijative u Crnoj Gori.

Registrujte se na platformi i pošaljite pitanje u vezi sa mogućnostima internacionalizacije poslovanja institucijama i organizacijama koje pružaju podršku razvoju biznisa. (link za registraciju i link za postavljanje pitanja).

Inovacije i istraživanja

Inovacije i istraživanja su ključni za otvaranje novih radnih mjesta, izgradnju održivog društva i poboljšanje kvaliteta života, uz održavanje konkurentnosti Crne Gore na globalnom tržištu. Saznajte kako da zaštitite svoje ideje ili koje inicijative podržavaju istraživanja i inovacije. Pratite druga inovativna preduzeća koja će vas inspirisati za dalji rast i razvoj vašeg biznisa.

Finansiranje

U Crnoj Gori je trenutno aktuelno nekoliko programa za finansijsku podršku ženskom preduzetništvu.

Kreditna sredstva za žene u biznisu dostupna su u Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, u okviru posebnih linija:

Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2022. godinu Ministarstva ekonomskog razvoja

Kredite pod povoljnijim uslovima daju i pojedine komercijalne banke

Grantovi predstavljaju bespovratna sredstva i dostupni su preduzetnicama u lokalnim samoupravama, koje jednom do dva puta godišnje objavljuju javne pozive za podršku ženskom preduzetništvu.