Opština Bar je pokrenula novu liniju podrške razvoju ženskog preduzetništva, pod nazivom “Snažne žene- snažan Bar”

U saradnji sa nekoliko partnera, Opština Bar je pokrenula novu liniju podrške razvoju ženskog preduzetništva, pod nazivom “Snažne žene- snažan Bar” za koju je raspisan i Javni poziv za punoljetne nezaposlene žene koje žele pokrenuti biznis u cilju daljeg razvoja preduzetništva u lokalnoj zajednici.

Podsjetimo, Opština Bar je prije nekoliko godina inicirala, pokazalo se, izuzetno važan i kvalitetan program razvoja preduzetništva. Ubrzo nakon toga, startovao je i projekat koji se realizuje sa ciljem stimulisanja i podrške u razvoju ženskog preduzetništva.

Intervencija „Podrška razvoju ženskog preduzetništva: Snažne žene- snažan Bar“ realizuje se u sklopu projekta „World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery“, kojeg sprovodi Međunarodna organizacija rada, uz finansijsku podršku Fonda za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije i Britanske ambasade.

Glavni ciljevi intervencije „Snažne žene- snažan Bar“ su smanjenje nezaposlenosti žena, osnaživanje ženskog preduzetništva na lokalnom nivou, unapređenje neformalne edukacije žena u oblasti poslovnih vještina, podsticanje motivacije i jačanje samopouzdanja nezaposlenih žena, promocija inovativne politike zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta, te pružanje doprinosa socio-ekonomskom razvoju lokalne zajednice posredstvom partnerstva za zapošljavanje.

Intervenciju sprovodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ), savjetodavno tijelo Opštine Bar zaduženo za praćenje lokalne politike zapošljavanja, kao i kreiranje i sprovođenje lokalnih inicijativa kojima se podstiče zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa. Ovo tijelo je sastavljeno od predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora. Članovi LPZ-a su Milena Gaćina (Sekretarijat za privredu Opštine Bar), Suzana Mašanović (Zavod za zapošljavanje- Biro rada Bar), Jelena Rovčanin (JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola), Anita Radulović (DOO „RACC“), Azra Aljošević (DOO „Kalamper“), Milena Marović (DOO „Allegra Montenegro“), Ivana Tomašević (NVO „Business Start up Centar“) i Marko Đelović (NVO „Caritas“). Predsjednica LZP-a je mr Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar.

Prije nekoliko dana u Dvorcu kralja Nikole održana je centralna prezentacija projekta, a gošće Radio Bara u emisiji „Sunčanom stranom ulice“, u ime partnerskih organizacija, bile su Suzana Mašanović iz Biroa rada Bar i Milena Marović iz kompanije „Allegra Montenegro“.

„Htjeli smo da pomognemo ženama da dobiju ‘vjetar u leđa’. Osnovni ciljevi intervencije su da dođe do smanjenja nezaposlenosti kod žena, osnaživanje ženskog preduzetništva, unapređenje neformalne edukacije kod te populacije, ali i da motivišemo žene i utičemo na njihovo samopouzdanje kako bi same pokrenule biznis. Uz to, nastojaćemo da im pomognemo inovativnim idejama. Na osnovu svega ovoga, jasno je da cilj lokalnog partnerstva sa učesnicima iz raznih oblasti i sfera, jeste da ženama koje imaju neku ideju, damo podstrek da je razviju u djelo“, objašnjava Mašanović.

Članovi partnerstva su, kako podvlači Milena Marović iz uspješne kompanije „Allegra Montenegro“, stručnjaci u svojim oblastima, pa tako ženama prilikom osnivanja biznisa mogu ponuditi dragocjenu pomoć.

Obije sagovornice se slažu da svjedočimo da ograničene prilike, kada je zapošljavanje žena u pitanju, i dalje karakterišu društva poput našeg. Iako se posljednjih godina predano radi na prevazilaženju stigme i daje prilika ženama da budu aktivne učesnice u društvenim zbivanjima, muškarci su, kada govorimo o zauzimanju glavnih pozicija u sferi biznisa, i dalje dominantni.

„Ipak, postoje pomaci, situacija je znatno bolja nego ranije. Upravo ovakvi projekti doprinose osvješćivanju žena i jačanju potrebe za nezavisnošću. Na centralnoj promociji projekta, uspješne žene preduzetnice su ispričale kako su započele i uspjele u sopstvenom biznisu. Nadam se da su njihova pozitivna iskustva motivisala i druge žene da se uključe u projekat“, ističe Marović.

Intencija je da žene postanu samosvjesne, angažovane, da se edukuju i, na kraju, da se smanji nezaposlenost.

Dobro zamišljeni koncept ima korake od kojih se ne odstupa. Trenutno najvažniji, za koji je ostalo još vrlo malo vremena je da se do 14. februara zainteresovane prijave na sajt Opštine Bar, gdje je objavljen Javni konkurs (online prijavom ili lično u Građanskom birou). Isključivo žene koje budu izabrane da prođu obuku, decidne su naše sagovornice, dobiće priliku da podnesu biznis- plan i da dobiju sredstva.

Popunjeni prijavni obrazac, koji može da se preuzme sa sajta Opštine Bar ili u Građanskom birou, korisnice putem mail-a šalju na adrese lpz@bar.me ili lpzbar202@gmail.com ili ga preuzmu u Građanskom birou. Barijeru ne predstavlja ni ako zainteresovane trenutno nemaju konkretnu ideju za razvoj biznisa, jer praksa pokazuje da im se ona može razviti i tokom obuke.

„Nakon prijave, potencijalne korisnice će biti pozvane na intervju, a njih 30 će dobiti priliku da pohađaju petodnevnu obuku u hotelu ‘Princess’. Pomoć mogu očekivati i u izradi biznis plana“, kaže Marović.

Od 15. do 18. februara sve žene koje su podnijele zahtjev biće pozvane na intervju, kada će moći da prikažu ideju i planove, ukoliko su ih već samostalno razradile.

„Već 21. februara će na sajtu Opštine biti objavljena imena izabranih za pohađanje obuke. U toku obuke biće im pojašnjeno na koja sredstva mogu da računaju, jer projekat podrazumijeva dodjelu isključivo onih za koja tim procijeni da su opravdana. Sve polaznice će dobiti po 50 eura za troškove tokom trajanja obuke“, kaže Mašanović.

Žene koje se prijave za učešće u projektu ne moraju da razmišljaju o detaljima koji se tiču prijave biznisa, s obzirom da u partnerstvu imaju stručnjake iz brojnih oblasti koji će im pomoći u vezi sa svim detaljima koji se tiču registracije biznisa, a sve troškove koje nameće taj proces, mogu pokriti iz dobijenih sredstava.

Povoljnost je i što, ako biznis ne bude uspješan, učesnice projekta ne moraju da vrate dobijena sredstva. To je još jedan od razloga zbog čega članovi savjetodavnog tijela zaduženog za praćenje lokalne politike zapošljavanja vjeruju da će se veliki broj žena odlučiti da iskoristi priliku, uz napomenu da “sredstva moraju da se opravdano utroše isključivo na izdatke predviđene biznis planom“.

Ohrabrujuće je i što će odmah po dobijanju sredstava i pokretanju poslovanja, preduzetnice dobiti mentorsku podršku.

„Trudićemo se da im tokom jedne godine(koliko projekat traje) na svako pitanje damo valjan odgovor… Poslije obuka i izrade biznis planova, učesnice do 18. marta moraju u elektronskoj formi da predaju plan. Do 23. marta biće objavljeno ko je dobio mogućnost da na osnovu podrške razvoju ženskog preduzetništva razvija biznis. Imaće period od nekoliko dana da se, nakon potpisivanja ugovora, registruju“, objasnila je Suzana Mašanović.

U Opštini Bar će 11. februara biti organizovan još jedan Info dan na kojem će zainteresovane žene imati mogućnost da od članova stručnog tima dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice kao i smjernice.